U bent hier: Home / Thermotechnisch Instituut

Thermotechnisch Instituut

Algemene informatie en geschiedenis

Algemene informatie en geschiedenis

Het Thermotechnisch Intituut is tot stand gekomen onder de Speciale Scholen van de Universiteit Leuven, die van 1864 tot 1961 de opleiding van talloze ingenieurs verzorgden binnen de Faculteit Wetenschappen. Nadien werden deze Speciale Scholen een zelfstandige faculteit, die tegenwoordig verderwerkt als de Faculteit Ingenieurswetenschappen. 

Het huidige Thermotechnisch Instituut werd gebouwd tussen 1926 en 1931 door architect Emile Goethals, samen met het Instituut voor Industriële Scheikunde en Metallurgie (dat tegenwoordig het Departement Materiaalkunde huisvest). Het Thermotechnisch Instituut moest een locatie bieden voor het geven van laboratoria voor werktuigbouwkunde, elektriciteit en thermische machines aan de toenmalige ingenieursstudenten. In de loop der jaren heeft het Instituut een indrukwekkende verzameling stoommachines en -turbines, verbrandings- en straalmotoren opgebouwd, alsook elektrische machines. 

Bron: overgenomen uit Thermotechnisch Instituut, Van den Bulck en Jaenen en "Thermotechnisch instituut en de Speciale Scholen voor Ingenieurs", Inventaris Onroerend Erfgoed (https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/209160)

De architect

Emile Goethals (1886 - 1951) behaalde in 1908 het diploma van ingenieur-architect aan de universiteit van Leuven en liep stage bij zijn vader, Jules Goethals (1855-1918). In 1918 volgde Goethals Vincent Lenertz (1864-1914) op in het atelier van de ‘grafische werken’ aan de Speciale Scholen voor Ingenieurs van de K.U.Leuven. Goethals was van 1930 tot 1951 hoogleraar in architecturale en stedenbouwkundige compositie, burgerlijke architectuur en bouwwetgeving. Goethals’ oeuvre, dat alle soorten opdrachten omvat, illustreert de principes die hij in zijn colleges uiteenzette als voorstander van een structurele aanwending van beton - getuige meerdere uitgaven daarover - maar gekant tegen avant-gardevernieuwingen zoals het Corbusiaanse plan libre of het zichtbare beton. Naast het Instituut voor Lichamelijke Opvoeding ontwierp Goethals voor de K.U.Leuven ook nog de Speciale Scholen voor Ingenieurs (cf. Thermotechnisch Instituut) en het Instituut voor Scheikunde (ontwerp 1949, ingewijd 1956).

Bron: Overgenomen uit "Emile Goethals", Inventaris Onroerend Erfgoed (https://inventaris.onroerenderfgoed.be/dibe/persoon/7006)

Tijdlijn

1901

Opening van het Institut Électroméchanique aan de Vlamingenstraat

1910 Frans Timmermans pleit voor de bouw van een nieuw, groter instituut voor Elektromechanica
1914-1918 Eerste Wereldoorlog
1921 De Leuvense universiteit verwerft het Kasteel van Arenberg in Heverlee en het bijbehorende kasteeldomein
1922 Eerstesteenlegging voor de nieuwe universiteitscampus in Heverlee
1925 Opdracht tot ontwerp van o.a. het Thermotechnisch instituut aan Emile Goethals
1931 Oplevering Thermotechnisch Instituut en eerste labo's onder Prof. Daubresse en Prof. Coppens
1947 Installatie Whittle W2-700 Straalmotor
1954 Installatie Rolls-Royce Derwent VIII Straalmotor
1972

Verhuis stoomturbine "La Meuse" naar Louvain-la-Neuve

Buitendienststelling stoomketel "Mathot"

1996 Opening "Theokot" in een deel van het Instituut
2007-2008 Renovatie Thermotechnisch Instituut met nieuw auditorium "Tweede hoofdwet"