U bent hier: Home / News / Annelies Vandermeulen & Luckas Vandeplas winnen de Prijs Marcel Herman 2016

Annelies Vandermeulen & Luckas Vandeplas winnen de Prijs Marcel Herman 2016

Titel eindwerk: Vloerverwarming in residentiële gebouwen: optimalisatie naar verschillende doelfuncties in een smart grid context
(meter: prof. dr. ir. Lieve Helsen - begeleiders: Dieter Patteeuw & Maarten Sourbron)

Hun eindwerk is een interessante bijdrage die het in balans houden van het elektriciteitsnet belicht wat door het gebruik van (intermitterende) hernieuwbare energiebronnen, zoals wind en zon, een uitdaging is.
Vraagsturing, waarbij de consument aangespoord wordt om zijn elektriciteitsgebruik aan te passen of te verschuiven in de tijd, kan helpen om de beoogde balans te behouden. Vraagsturing kan o.a. bereikt worden door het gebruik van een intelligentere aansturing - dmv een model predictive controller (MPC). Deze aansturing kan het verwarmingsprofiel optimaliseren naar verschillende doelfuncties: o.a. minimaal energiegebruik, minimale kost en maximaal gebruik van hernieuwbare energie afkomstig van het elektriciteitsnet. De resultaten van hun scenarioanalyse tonen aan dat een maximalisatie naar hernieuwbare energie afkomstig van het net enkel voordelig is als het aandeel van hernieuwbare energie op het net voldoende hoog is, bv. 40%.